Propolisul si beneficiile asupra sanatatii

propolis

Dacă nu știați până acum de toate beneficiile pe care propolisul le are asupra organismului, veți fi surprinși să aflați cât de mult ne poate ajuta acest compus natural.

Propolisul este substanța rășinoasă pe care albinele o adună din mugurii, seva și rășina copacilor și din anumite plante și care le ajută să construiască, să dezinfecteze și să protejeze stupul de crăpături sau invadatori. Propolisul acționează ca agent dezinfectant, fiind responsabil de sterilizarea stupurilor, locuri predispuse la viruși și bacterii, având în vedere condițiile de temperatură și umiditate.

Avantajele propolisului sunt variate și la fel de benefice pentru oameni, însă efectele cele mai remarcabile sunt cele antibiotice. Recente studii arată că substanța inhiba apariția bacteriilor, printre care cele ce cauzează pneumonia, infecțiile streptococice și infecțiile stafilococice. Propolisul este folosit în mod tradițional ca agent antiviral, prevenind apariția gripei, a răcelii, pentru tratarea durerilor în gât și este, de asemenea, eficient în eliminarea bacteriilor și a infecțiilor orale, cum ar fi candidoza bucală.

Proprietățile sale antiinflamatorii ajută la vindecarea arsurilor și crăpaturilor minore la nivelul pielii și reduc durerea în zonele afectate. Importante sunt și efectele fungicide, care previn infectarea rănilor și dereglarea funcțiilor protectoare ale pielii.

Datorită proprietăților antioxidante, propolisul este eficient în eradicarea radicalilor liberi din sânge. Radicalii liberi sunt molecule instabile care, în exces, duc la îmbătrânirea prematură a celulelor, iar pe termen lung, pot cauza probleme în circulația sanguină și pot amplifica susceptibilitatea la boli. Antioxidanții din propolis ajută în repararea acestor molecule, echilibrând nivelul oxigenului din sânge și circulația sănătoasă a acestuia. De asemenea, studiile au demonstrat că atât propolisul, cât și mierea neprocesata ajută în scăderea tensiunii arteriale.

Un alt beneficiu al propolisului este acela că ajută la edificarea și menținerea țesutului osos. Oamenii de știință au descoperit că acidul cafeic, un compus antioxidant puternic, este foarte eficient în suprimarea compușilor inflamatori ce cauzează bolile osoase, sugerând că propolisul ar putea fi un adjuvant în tratamentul împotriva osteoporozei.

Un efect extraordinar al propolisului este abilitatea de a calma simptomele alergiilor sezoniere. Acesta este eficient în calmarea rinitelor alergice, inhibând eliberarea histaminei, substanța care provoacă apariția simptomelor alergice.

Recente cercetări experimentale și studii clinice arată că propolisul ar putea avea efecte promițătoare în tratamentul și prevenirea diferitelor tipuri de cancer. S-a constatat că substanța inhiba creșterea tumorilor și cauzează necrozarea celulor canceroase prin întreruperea circulației sângelui către acestea. Rezultatele studiilor arată că, spre deosebire de chimioterapie, propolisul reușește să omoare doar celulele canceroase, păstrându-le pe cele sănătoase în viață.

Proprietățile antivirale și antioxidante ale propolisului au, de asemenea, efecte surprinzătoare în tratamentul herpesului și infecțiilor genitale, a infertilității, a bolilor hepatice și mai presus de orice, ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar.

0 Nr. voturi:

Comentarii

comentarii pana acum